(1875 Connecticut Ave., N.W., Suite
300, Washington DC 20009–5728. $24.00 za 10 kusů.)
Deset důvodů,
proč jíst
více
vegetariánsky
Text: Bonnie Liebman (Originál v
angličtině) |
|
Narůstá množství důkazů, že nejzdravější strava je
založena na rostlinných produktech (zelenina, ovoce a fazole) a s
minimálním množstvím zvířecích produktů (maso, ryby, drůbež a mléčné
výrobky), zvláště těch s vysokým obsahem tuku.
„Strava bohatá na ovoce a zeleninu hraje roli ve
snižování rizika výskytu všech významných příčin nemocí a smrti,“
říká pan Walter Willet, ředitel Katedry výživy na Harvardské škole
veřejného zdraví.
Pro mnoho lidí je vegetarián zavedeným slovem.
Typicky to poukazuje na lidi, kteří nikdy nejedí maso, ryby ani
drůbež z etického, náboženského nebo zdravotního důvodu. Vegani se
také vyhýbají všem mléčným produktům a vejcím. Ale vědce více
zajímá, jak často – ne jestli – lidé jedí zvířecí produkty. A velká
část jejich výzkumů poukazuje na stejný závěr: Lidé by měli jíst
méně zvířecích produktů a více rostlinných produktů, zvláště ovoce a
zeleniny. Proč? Zde je 10 důvodů – některé souvisejí se zdravím,
některé ne. |
1.
Rakovina |
|
„Na základě vědy se
velice přesvědčivě tvrdí, že ovoce a zelenina chrání
před všemi druhy rakoviny zažívacího ústrojí a rakoviny
spojené s kouřením,“ říká pan Tim Byers, profesor
preventivní medicíny na Univerzitě Colorado ve Vědeckém
centru zdraví se sídlem v Denveru. To zahrnuje rakovinu
plic, tlustého střeva, žaludku, úst, hrdla, jícnu a
močového měchýře. Nedávná studie odhalila, že lykopen –
karotenoid v rajčatech a v rajčatové omáčce –může
ochránit před rakovinou prostaty.
Není jasné, jak
ovoce a zelenina mohou snížit riziko rakoviny. Mohou to
být jejich fytochemikálie – věci jako karotenoidy,
vitaminy C a E, selen, indoly, flavonoidy, fenoly a
limoneny.
Je také zřejmé, že obiloviny s vysokým
obsahem vlákniny, jako jsou pšeničné otruby, mohou
snížit riziko tvorby rakoviny. „Vláknina má příznivý
účinek při prevenci rakoviny tlustého střeva,“ říká pan
David Jenkins, specialista na vlákninu na Univerzitě v
Torontu. Těstoviny, rýže a další druhy obilovin mohou
nahradit zvířecí produkty – červené maso, to obzvláště
může zvýšit riziko výskytu některých druhů
rakovin.
„Muži, kteří jedí
červené maso jako hlavní jídlo pětkrát nebo vícekrát
týdně, se vystavují čtyřikrát vyššímu riziku výskytu
rakoviny tlustého střeva než muži, kteří jedí červené
maso méně než jednou za měsíc,“ říká pan Edward
Giovannucci z Harvardské zdravotní školy. Na základě
jeho profesionální zdravotní studie na 50 000 mužích je
také dvakrát pravděpodobnější, že jedlíci těžkého
červeného masa mohou dostat rakovinu prostaty.
To
je jen jedna studie. „Když se podíváme na další,“ říká
pan Lawrence Kushi z Univerzity v Minnesotě, „je dokázáno, že červené maso je
spojováno s vyšší pravděpodobností rizika výskytu
rakoviny tlustého střeva a prostaty“.
Zdá se, že dokonce i libové
červené maso zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva.
„Mohou to být karcinogenní látky, které se vytvoří, když
se maso připravuje, nebo je to v mase vysoce obsažené
železo, nebo něco dalšího v mase,“ domnívá se pan
Willett.
| |
|
|
|
|
Strava založená na
rostlinách, která obsahuje hodně ovoce a zeleniny, může
snížit riziko výskytu srdečních chorob. V posledních 20
letech specialisté na srdce zdůrazňují, aby se snížily
nasycené tuky a příjem cholesterolu, ale rostliny mohou
chránit srdce dalšími způsoby. Mezi
nimi:
* Rozpustná vláknina:
„Pro snížení rizika srdeční
nemoci byste měli jíst více fazolí, hrachu, ovsa a
ječmene,“ říká pan Jenkins, protože se zdá, že
jejich „lepkavá“ rozpustná vláknina pomáhá snížit
cholesterol v krvi.
*
Kyselina listová: „Je velice jasně prokázáno, že kyselina
listová snižuje riziko nemoci srdce,“ říká pan
Willet. Kyselina listová, vitamin B, snižuje hladinu
škodlivých aminokyselin v krvi, kterým se říká
homocystein. Dodává: „Ovoce a zelenina jsou hlavním
zdrojem kyseliny listové.“
*
Antioxidanty: Důkazy naznačují, že u
vyvíjejícího se těla LDL („špatný“) cholesterol ničí
tepny, jen když jsou zoxidovány (v kombinaci s
kyslíkem). To je důvod, proč vědci věří, že
antioxidanty, jako je vitamin E, mohou ochránit srdce. A
mnohé fytochemikálie v ovoci a zelenině jsou
antioxidanty.
* Vytlačení
nasycení: Jíte-li hodně rostlinné potravy, je
jednoduše méně místa pro nasycené zvířecí tuky, které
ucpávají tepny.
| |
|
|
|
|
„Existuje mnoho důkazů, které ukazují,
že ovoce a zelenina přispívá ke snížení rizika
infarktu,“ říká pan Willet. Například 20letá studie s
832 muži středního věku prokázala, že se snížilo riziko
infarktu o 22 % u mužů, kterým bylo každý den
servírováno 3krát denně ovoce a zelenina. Opět si nikdo
není jistý, jestli je to draslík, hořčík, vláknina nebo
jiné komponenty obsažené v ovoci a zelenině, které
předcházejí ucpávání tepen v
mozku. | |
|
|
|
|
Obiloviny s vysokým obsahem vlákniny –
zvláště pšeničné otruby – mohou pomoci předejít zácpě.
Toto není nedůležité v zemi, jako jsou Spojené státy,
kde utrácejí milióny ročně za
projímadla.
Divertikulóza je také běžná. Asi 30
až 40 % lidí přes 50 ji má, i když většina nemá žádné
příznaky. Jiní zažívají krvácení, zácpu, průjem,
nadýmání, bolest nebo divertidikulitidu (to je, když se
vaky – nebo divertikuly – které se vytvářejí ve stěnách
tlustého střeva, zanítí).
„V
našich studiích je jasné, že vláknina z otrub, ovoce a
zeleniny ochraňuje,“ říká pan Willet. U mužů,
kteří jedli vlákninu (denně 13 gramů nebo méně), se
projevila divertikulóza skoro dvakrát častěji než u
mužů, kteří jedli větší množství vlákniny (denně alespoň
32 gramy vlákniny).
| |
|
|
|
|
Strava bohatá na rostliny může předejít
dalším nemocem:
* Skvrnitá degenerace:
Karotenoid zvaný lutein – který se nalézá většinou v
listnaté zeleni – může pomoci předejít zhoršení sítnice,
což způsobuje slepotu u starších lidí. „V naší studii u lidí, kteří jedli
špenát nebo listovou zeleninu 2 až 4krát týdně, se
projevilo odhadem poloviční riziko výskytu skvrnité
degenerace ve srovnání s těmi, kdo to jedli méně než
jednou za měsíc,“ říká paní Johanna Seddon z
Harvardské zdravotní školy.
* Nervové poruchy:
Zásoba kyseliny listové může snížit riziko výskytu
zadního rozštěpu obratle a dalších nervových vrozených
vad. Kyselina listová z jídla (většinou ovoce a
zelenina) může také snížit toto riziko.
*
Cukrovka: „Zjistili jsme menší
riziko výskytu cukrovky u dospělých lidí, kteří jedli
více celá zrna,“ říká pan
Willet. | |
|
|
|
|
Některé ze smrtelných nemocí
přenášených potravou vstupují do těla skrze zvířecí
potravu. „Sekané hovězí maso je
nejspíše zdrojem E. Coli 0157:H7. Drůbež je nositelem
salmonely a campylobakterie, a konzumace syrových korýšů
způsobila infekci vibrio vulnificus,“ říká pan
David Swerdlow z Centra pro kontrolu nemocí v
Atlantě.
Jakákoliv syrová strava, včetně ovoce a
zeleniny, může být nositelem škodlivých bakterií. „Například nedávné propuknutí salmonely
bylo spojováno s cantaloupe (ananasový meloun), rajčaty
a vojtěškovými výhonky,“ říká pan Swerdlow. Maso,
mořské plody a drůbež jsou nejspíše viníky nemocí
přenášených potravou. | |
|
|
|
|
„Naše stravovací
návyky mají děsivý vliv na planetu,“ říká pan Jenkins. „Pojídání zvířat by nenarušovalo
životní prostředí, kdyby se odehrávalo v mnohem menším
měřítku,“ vysvětluje Alan Durning, ředitel North-west
Environment Watch in Seattle (Severo-východní pozorovací
stanice životního prostředí v Seattlu). „Moderní produkce masa zahrnuje časté
používání – často nesprávné používání – obilí, vody,
energie a pastvin,“ říká pan Durning. Cituje
následující příklady:
* Znečištění vody:
Hnůj a kal z jatek, drůbežárny a další výkrmny mohou
znečistit dodávky vody.
* Znečištění ovzduší:
Třicet miliónů tun metanu – plynu, který přispívá ke
globální hrozbě – pochází z hnoje v biologických
rybnících nebo zásobáren.
* Půdní eroze:
Přibližně 40 % světové – a více než 70 % americké –
produkce obilovin je zkrmeno dobytkem. Na každou libru
masa, drůbeže, vajec a mléka, kterou vyprodukujeme,
ztratí zemědělská pole asi 5 liber ornice.
*
Spotřeba vody: Odhadem polovina obilovin a sena,
která je zkrmena dobytkem na maso, roste na zavlažované
půdě. Spotřebuje se asi 390 galonů vody na vyprodukování
libry masa.
* Spotřeba energie: Spotřebuje
se 10krát více energie na produkci a přepravu dobytka
než na vypěstování a přepravu zeleniny.
* Přemíra pastvin: Asi 10 %
vyprahlého Západu Spojených států bylo proměněno
dobytkem v pustinu. A některá část této půdy nemohla
být využita pro
nic dalšího. „To je důvod, proč můj argument není
pro vegetariánství, ale je určen lidem, aby snížili
spotřebu zvířecích produktů,“ tvrdí pan
Durning.
| |
|
|
|
|
Jistě můžete utratit $7.99 za salát
nebo jiné potraviny. Ale od dýně až po sladké brambory
je většina rostlin naprosto výhodnou koupí. A nižší cenu
rostlin objevíte, když jíte venku. V čínském, indickém a
ve většině dalších restauračních menu jsou vegetariánská
jídla obvykle levnější než maso, mořské plody a
drůbež. | |
|
|
|
|
Je nepříjemné na to pomyslet, ale
dříve, než je zabijeme, jsou zvířata často chována a
přepravována v krutých
podmínkách. | |
|
|
10.
Chuť |
|
Důvodem číslo jedna pro stravu bohatou
na rostliny je to, že chutná dobře. Pět druhů zeleniny,
které jedí Američané nejvíce, jsou smažené hranolky,
rajčata (většinou omáčka nebo kečup), cibule, ledový
salát a jiné brambory.
Kdyby většina Američanů
zmenšila porce masa, mořských plodů a drůbeže na svých
talířích, oni sami – a mnoho jejich oblíbených
restaurací – by nevěděli, čím to nahradit. Museli byste
jít do etnických restaurací, abyste dostali zajímavé
zeleninové jídlo. Není to náhoda, že v etnických
restauracích vědí, jak připravit velice chutná
vegetariánská jídla. „Naštěstí mají bohaté zkušenosti po
celém světě, protože veškerá tradiční strava je založena
na rostlinách,“ říká pan Willet.
Ještě k tomu
italské, mexické a další etnické restaurace se
zamerikanizovaly tak, že jejich zelenina byla z většiny
nahrazena masem a sýrem. A to je ostuda. V Asii a v
oblasti Středního moře je vaření s ovocem a zeleninou
uměním. Například Italové nedávají na pizzu velké
množství masa ani sýra. Já jsem si dala nedávno v
tradiční italské restauraci tenkou křupavou pizzu bez
sýra – jen čerstvá bazalka, rajčata a česnek. Byla
naprosto skvělá.
| |
|
|
Autorská práva 1996
CSPI. Přetištěno / převzato z Nutrition Action
Healthletter
|
|