| (1875 Connecticut Ave., N.W., Suite 
      300, Washington DC 20009–5728. $24.00 za 10 kusů.) 
 
 
        
        
          | Deset důvodů, 
            proč jíst 
            více 
            vegetariánsky
 Text: Bonnie Liebman (Originál v 
            angličtině)
 |  
 
        
        
        
        
          |  |  
          | Narůstá množství důkazů, že nejzdravější strava je 
            založena na rostlinných produktech (zelenina, ovoce a fazole) a s 
            minimálním množstvím zvířecích produktů (maso, ryby, drůbež a mléčné 
            výrobky), zvláště těch s vysokým obsahem tuku. „Strava bohatá na ovoce a zeleninu hraje roli ve 
            snižování rizika výskytu všech významných příčin nemocí a smrti,“ 
            říká pan Walter Willet, ředitel Katedry výživy na Harvardské škole 
            veřejného zdraví.
 Pro mnoho lidí je vegetarián zavedeným slovem. 
            Typicky to poukazuje na lidi, kteří nikdy nejedí maso, ryby ani 
            drůbež z etického, náboženského nebo zdravotního důvodu. Vegani se 
            také vyhýbají všem mléčným produktům a vejcím. Ale vědce více 
            zajímá, jak často – ne jestli – lidé jedí zvířecí produkty. A velká 
            část jejich výzkumů poukazuje na stejný závěr: Lidé by měli jíst 
            méně zvířecích produktů a více rostlinných produktů, zvláště ovoce a 
            zeleniny. Proč? Zde je 10 důvodů – některé souvisejí se zdravím, 
            některé ne. |  .gif)  
        
        
          | 
            
              
                | 
                    1. 
                  Rakovina |  
                |  | 
                    
                    
                      | „Na základě vědy se 
                        velice přesvědčivě tvrdí, že ovoce a zelenina chrání 
                        před všemi druhy rakoviny zažívacího ústrojí a rakoviny 
                        spojené s kouřením,“ říká pan Tim Byers, profesor 
                        preventivní medicíny na Univerzitě Colorado ve Vědeckém 
                        centru zdraví se sídlem v Denveru. To zahrnuje rakovinu 
                        plic, tlustého střeva, žaludku, úst, hrdla, jícnu a 
                        močového měchýře. Nedávná studie odhalila, že lykopen – 
                        karotenoid v rajčatech a v rajčatové omáčce –může 
                        ochránit před rakovinou prostaty.
 Není jasné, jak 
                        ovoce a zelenina mohou snížit riziko rakoviny. Mohou to 
                        být jejich fytochemikálie – věci jako karotenoidy, 
                        vitaminy C a E, selen, indoly, flavonoidy, fenoly a 
                        limoneny.
 
 Je také zřejmé, že obiloviny s vysokým 
                        obsahem vlákniny, jako jsou pšeničné otruby, mohou 
                        snížit riziko tvorby rakoviny. „Vláknina má příznivý 
                        účinek při prevenci rakoviny tlustého střeva,“ říká pan 
                        David Jenkins, specialista na vlákninu na Univerzitě v 
                        Torontu. Těstoviny, rýže a další druhy obilovin mohou 
                        nahradit zvířecí produkty – červené maso, to obzvláště 
                        může zvýšit riziko výskytu některých druhů 
                        rakovin.
 
 „Muži, kteří jedí 
                        červené maso jako hlavní jídlo pětkrát nebo vícekrát 
                        týdně, se vystavují čtyřikrát vyššímu riziku výskytu 
                        rakoviny tlustého střeva než muži, kteří jedí červené 
                        maso méně než jednou za měsíc,“ říká pan Edward 
                        Giovannucci z Harvardské zdravotní školy. Na základě 
                        jeho profesionální zdravotní studie na 50 000 mužích je 
                        také dvakrát pravděpodobnější, že jedlíci těžkého 
                        červeného masa mohou dostat rakovinu prostaty.
 
 To 
                        je jen jedna studie. „Když se podíváme na další,“ říká 
                        pan Lawrence Kushi z Univerzity v Minnesotě, „je dokázáno, že červené maso je 
                        spojováno s vyšší pravděpodobností rizika výskytu 
                        rakoviny tlustého střeva a prostaty“.
 
 Zdá se, že dokonce i libové 
                        červené maso zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. 
                        „Mohou to být karcinogenní látky, které se vytvoří, když 
                        se maso připravuje, nebo je to v mase vysoce obsažené 
                        železo, nebo něco dalšího v mase,“ domnívá se pan 
                        Willett.
 
 
 |  |  |  
                |  |  
              
              
                |  |  
                |  | 
                    
                    
                      | Strava založená na 
                        rostlinách, která obsahuje hodně ovoce a zeleniny, může 
                        snížit riziko výskytu srdečních chorob. V posledních 20 
                        letech specialisté na srdce zdůrazňují, aby se snížily 
                        nasycené tuky a příjem cholesterolu, ale rostliny mohou 
                        chránit srdce dalšími způsoby. Mezi 
                        nimi:
 * Rozpustná vláknina: 
                        „Pro snížení rizika srdeční 
                        nemoci byste měli jíst více fazolí, hrachu, ovsa a 
                        ječmene,“ říká pan Jenkins, protože se zdá, že 
                        jejich „lepkavá“ rozpustná vláknina pomáhá snížit 
                        cholesterol v krvi.
 
 * 
                        Kyselina listová: „Je velice jasně prokázáno, že kyselina 
                        listová snižuje riziko nemoci srdce,“ říká pan 
                        Willet. Kyselina listová, vitamin B, snižuje hladinu 
                        škodlivých aminokyselin v krvi, kterým se říká 
                        homocystein. Dodává: „Ovoce a zelenina jsou hlavním 
                        zdrojem kyseliny listové.“
 
 * 
                        Antioxidanty: Důkazy naznačují, že u 
                        vyvíjejícího se těla LDL („špatný“) cholesterol ničí 
                        tepny, jen když jsou zoxidovány (v kombinaci s 
                        kyslíkem). To je důvod, proč vědci věří, že 
                        antioxidanty, jako je vitamin E, mohou ochránit srdce. A 
                        mnohé fytochemikálie v ovoci a zelenině jsou 
                        antioxidanty.
 
 * Vytlačení 
                        nasycení: Jíte-li hodně rostlinné potravy, je 
                        jednoduše méně místa pro nasycené zvířecí tuky, které 
                        ucpávají tepny.
 
 |  |  |  
                |  |  
              
              
                |  |  
                |  | 
                    
                    
                      | „Existuje mnoho důkazů, které ukazují, 
                        že ovoce a zelenina přispívá ke snížení rizika 
                        infarktu,“ říká pan Willet. Například 20letá studie s 
                        832 muži středního věku prokázala, že se snížilo riziko 
                        infarktu o 22 % u mužů, kterým bylo každý den 
                        servírováno 3krát denně ovoce a zelenina. Opět si nikdo 
                        není jistý, jestli je to draslík, hořčík, vláknina nebo 
                        jiné komponenty obsažené v ovoci a zelenině, které 
                        předcházejí ucpávání tepen v 
                  mozku. |  |  |  
                |  |  
              
              
                |  |  
                |  | 
                    
                    
                      | Obiloviny s vysokým obsahem vlákniny – 
                        zvláště pšeničné otruby – mohou pomoci předejít zácpě. 
                        Toto není nedůležité v zemi, jako jsou Spojené státy, 
                        kde utrácejí milióny ročně za 
                        projímadla.
 Divertikulóza je také běžná. Asi 30 
                        až 40 % lidí přes 50 ji má, i když většina nemá žádné 
                        příznaky. Jiní zažívají krvácení, zácpu, průjem, 
                        nadýmání, bolest nebo divertidikulitidu (to je, když se 
                        vaky – nebo divertikuly – které se vytvářejí ve stěnách 
                        tlustého střeva, zanítí).
 
 „V 
                        našich studiích je jasné, že vláknina z otrub, ovoce a 
                        zeleniny ochraňuje,“ říká pan Willet. U mužů, 
                        kteří jedli vlákninu (denně 13 gramů nebo méně), se 
                        projevila divertikulóza skoro dvakrát častěji než u 
                        mužů, kteří jedli větší množství vlákniny (denně alespoň 
                        32 gramy vlákniny).
 
 |  |  |  
                |  |  
              
              
                |  |  
                |  | 
                    
                    
                      | Strava bohatá na rostliny může předejít 
                        dalším nemocem:
 * Skvrnitá degenerace: 
                        Karotenoid zvaný lutein – který se nalézá většinou v 
                        listnaté zeleni – může pomoci předejít zhoršení sítnice, 
                        což způsobuje slepotu u starších lidí. „V naší studii u lidí, kteří jedli 
                        špenát nebo listovou zeleninu 2 až 4krát týdně, se 
                        projevilo odhadem poloviční riziko výskytu skvrnité 
                        degenerace ve srovnání s těmi, kdo to jedli méně než 
                        jednou za měsíc,“ říká paní Johanna Seddon z 
                        Harvardské zdravotní školy.
 
 * Nervové poruchy: 
                        Zásoba kyseliny listové může snížit riziko výskytu 
                        zadního rozštěpu obratle a dalších nervových vrozených 
                        vad. Kyselina listová z jídla (většinou ovoce a 
                        zelenina) může také snížit toto riziko.
 
 * 
                        Cukrovka: „Zjistili jsme menší 
                        riziko výskytu cukrovky u dospělých lidí, kteří jedli 
                        více celá zrna,“ říká pan 
                    Willet.
 |  |  |  
                |  |  
              
              
                |  |  
                |  | 
                    
                    
                      | Některé ze smrtelných nemocí 
                        přenášených potravou vstupují do těla skrze zvířecí 
                        potravu. „Sekané hovězí maso je 
                        nejspíše zdrojem E. Coli 0157:H7. Drůbež je nositelem 
                        salmonely a campylobakterie, a konzumace syrových korýšů 
                        způsobila infekci vibrio vulnificus,“ říká pan 
                        David Swerdlow z Centra pro kontrolu nemocí v 
                        Atlantě.
 Jakákoliv syrová strava, včetně ovoce a 
                        zeleniny, může být nositelem škodlivých bakterií. „Například nedávné propuknutí salmonely 
                        bylo spojováno s cantaloupe (ananasový meloun), rajčaty 
                        a vojtěškovými výhonky,“ říká pan Swerdlow. Maso, 
                        mořské plody a drůbež jsou nejspíše viníky nemocí 
                        přenášených potravou.
 |  |  |  
                |  |  
              
              
                |  |  
                |  | 
                    
                    
                      | „Naše stravovací 
                        návyky mají děsivý vliv na planetu,“ říká pan Jenkins. „Pojídání zvířat by nenarušovalo 
                        životní prostředí, kdyby se odehrávalo v mnohem menším 
                        měřítku,“ vysvětluje Alan Durning, ředitel North-west 
                        Environment Watch in Seattle (Severo-východní pozorovací 
                        stanice životního prostředí v Seattlu).„Moderní produkce masa zahrnuje časté 
                        používání – často nesprávné používání – obilí, vody, 
                        energie a pastvin,“ říká pan Durning. Cituje 
                        následující příklady:
 
 * Znečištění vody: 
                        Hnůj a kal z jatek, drůbežárny a další výkrmny mohou 
                        znečistit dodávky vody.
 
 * Znečištění ovzduší: 
                        Třicet miliónů tun metanu – plynu, který přispívá ke 
                        globální hrozbě – pochází z hnoje v biologických 
                        rybnících nebo zásobáren.
 
 * Půdní eroze: 
                        Přibližně 40 % světové – a více než 70 % americké – 
                        produkce obilovin je zkrmeno dobytkem. Na každou libru 
                        masa, drůbeže, vajec a mléka, kterou vyprodukujeme, 
                        ztratí zemědělská pole asi 5 liber ornice.
 
 * 
                        Spotřeba vody: Odhadem polovina obilovin a sena, 
                        která je zkrmena dobytkem na maso, roste na zavlažované 
                        půdě. Spotřebuje se asi 390 galonů vody na vyprodukování 
                        libry masa.
 * Spotřeba energie: Spotřebuje 
                        se 10krát více energie na produkci a přepravu dobytka 
                        než na vypěstování a přepravu zeleniny.
 * Přemíra pastvin: Asi 10 % 
                        vyprahlého Západu Spojených států bylo proměněno 
                        dobytkem v pustinu. A některá část této půdy nemohla 
                        být využita pro 
                        nic dalšího. „To je důvod, proč můj argument není 
                        pro vegetariánství, ale je určen lidem, aby snížili 
                        spotřebu zvířecích produktů,“ tvrdí pan 
                        Durning.
 |  |  |  
                |  |  
              
              
                |  |  
                |  | 
                    
                    
                      | Jistě můžete utratit $7.99 za salát 
                        nebo jiné potraviny. Ale od dýně až po sladké brambory 
                        je většina rostlin naprosto výhodnou koupí. A nižší cenu 
                        rostlin objevíte, když jíte venku. V čínském, indickém a 
                        ve většině dalších restauračních menu jsou vegetariánská 
                        jídla obvykle levnější než maso, mořské plody a 
                        drůbež. |  |  |  
                |  |  
              
              
                |  |  
                |  | 
                    
                    
                      | Je nepříjemné na to pomyslet, ale 
                        dříve, než je zabijeme, jsou zvířata často chována a 
                        přepravována v krutých 
                  podmínkách. |  |  |  
                |  |  
              
              
                | 
                    10. 
Chuť |  
                |  | 
                    
                    
                      | Důvodem číslo jedna pro stravu bohatou 
                        na rostliny je to, že chutná dobře. Pět druhů zeleniny, 
                        které jedí Američané nejvíce, jsou smažené hranolky, 
                        rajčata (většinou omáčka nebo kečup), cibule, ledový 
                        salát a jiné brambory.
 Kdyby většina Američanů 
                        zmenšila porce masa, mořských plodů a drůbeže na svých 
                        talířích, oni sami – a mnoho jejich oblíbených 
                        restaurací – by nevěděli, čím to nahradit. Museli byste 
                        jít do etnických restaurací, abyste dostali zajímavé 
                        zeleninové jídlo. Není to náhoda, že v etnických 
                        restauracích vědí, jak připravit velice chutná 
                        vegetariánská jídla. „Naštěstí mají bohaté zkušenosti po 
                        celém světě, protože veškerá tradiční strava je založena 
                        na rostlinách,“ říká pan Willet.
 
 Ještě k tomu 
                        italské, mexické a další etnické restaurace se 
                        zamerikanizovaly tak, že jejich zelenina byla z většiny 
                        nahrazena masem a sýrem. A to je ostuda. V Asii a v 
                        oblasti Středního moře je vaření s ovocem a zeleninou 
                        uměním. Například Italové nedávají na pizzu velké 
                        množství masa ani sýra. Já jsem si dala nedávno v 
                        tradiční italské restauraci tenkou křupavou pizzu bez 
                        sýra – jen čerstvá bazalka, rajčata a česnek. Byla 
                        naprosto skvělá.
 
 
 |  |  |  
                |  |  Autorská práva 1996 
            CSPI.Přetištěno / převzato z Nutrition Action 
            Healthletter
 
 
 
 |  
 |